موزه مصرشناسی تورینو Museo Egizio di Torino
شروع داستان موزه گردی برمیگرده به طرحی که چندماه پیش بین دانشگاه پلی تکنیک تورین و اداره ASSOCIAZIONE ABBONAMENTO MUSEI شکل گرفت و به همه دانشجوهای پلیتو امکان اشتراک یک ساله رایگان رو میداد. من هم از این فرصت بی بهره نموندم و اشتراک رو گرفتم و تا اینکه، دیروز فرصتش پیش اومد بتونم برم.
و اما کدوم موزه؟ موزه مصرشناسی تورین، در موضوع خودش، یکی از مهم ترین موزه های دنیاست که با مساحت یک هکتاری و داشتن بیشتر از ۲۶۰۰۰ شی مختلف (طبق اطلاعات سایت) از دوران مصر باستان، بعد از موزه ی خود کشور مصر، دومین و بزرگترین موزه محسوب میشه.
همه این توصیفات به علاوه چیزهایی که از قبل در موردش شنیده بودم کافی بود تا به عنوان اولین موزه گردی انتخابش کنم. پس کافی بود دوربینم رو وردارم و بریم موزه گردی.
چند نکته قبل از ادامه مطلب:
۱٫ بدلیل مسائل کپی رایت عکس هایی که خودم گرفتم رو نمیتونم اینجا بزارم، ولی تا جایی که ممکن باشه لینک ها رو میزارم که راحت ببینین.
۲٫ کل موزه گردی حدودا ۲ تا ۳ ساعت طول میکشه
۳٫ راستی هزینه بلیط هم ۱۳ یورو هست 😉
۴٫ برای دیدن عکسهای خیلی بیشتر هم میتونی اینو “Museo Egizio Torino” گوگل کنی
ورودی و تهیه بلیط
داخل موزه در سال ۲۰۱۵ از لحاظ ساختاری و دیزاین تغییراتی کرد. این تغییرات هم در چینش اشیا و هم در نمای داخلی اتفاق افتاده که در همون ورود و نگاه اول زیبایی خودش رو خیلی قشنگ نشون میده. دیوارهای قدیمی آجری در کنار دیواره های فلزی براق که با انعکاس محیط و نورها و هالوژن های زرد رنگ ترکیب مدرنی رو بوجود آورده و از دیدن هر قسمتش لذت میبرین.
[عکس ورودی ساختمان موزه]ده دقیقه توی صف بلیط منتظر موندیم تا نوبت ما شد که با تحویل دادن کارت دانشجوییمون، رایگان بلیطمون رو گرفتیم. ولی این همه ش نبود. علاوه بر بلیط نقشه کامل موزه که نحوه دور زدن توی موزه رو و اینکه از چه مسیرهایی رد بشی رو نشون داده. و در کنارش برای هر نفر یه دستگاه آیفون که داخل یه قاب مخصوص قرار گرفته به همراه یه هدست به ما دادن. داخل گوشی اپلیکیشن ویژه موزه نصب شده که میشه زبانش رو انتخاب کنی و در طی مسیر، طبق شماره هایی که روی اشیا قرار گرفته، داخل اپ انتخاب کنی و توضیحات و عکس های بیشتری رو ازش ببینی.
به نظرم این قسمتش خیلی جالب بود. مثل اینکه یه راهنمای موزه همیشه باهات هست و هر بخشی رو که لازم داری برات توضیح بده.
بعد از خرید بلیط، از گیت رد شدیم و موزه گردی از طبقه ۱- شروع شد. موزه شامل چهار + یک (نه همیشگی) طبقه و ۱۵ اتاق هست که نحوه چیدمان و موزه گردی به طرز خیلی جالبی چیده شده تا در طول مسیر، از حدود ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد تا نزدیکی های میلاد مسیح، همه تاریخ رو مرور کنی و تغییرات رو ببینی. نحوه توضیح دادن من هم طبق طبقاتی هست که چیده شده. دوباره لینک نقشه موزه رو میذارم.
طبقه ۱-
مطمئنا هرچقدر از قبل و بیشتر در مورد مصر خونده یا دیده باشی جذابیت این موزه خیلی بیشتره. شروع موزه گردی با تاریخچه موزه شروع میشه و همه جای دیوارها، عکسهایی از مصر و حفاری ها دیده میشه. بدون اینکه خیلی وارد جزییات بشن، تقریبا از همه چیز و همه دوره ها یه چیزایی پیدا میشه. سنگ ها و مجسمه ها و حتی نامه روی پاپیروس.
طبقه ۲
این طبقه شامل چهار اتاق اصلی میشه که درباره دوران قدیم و میانی مصر توضیح میده.
اتاق ۲: دوره مقدماتی پادشاهی قدیم (Predynastic Period Old Kingdom) و گالری وسایل اولیه (Material Culture Galleries) {عکس}
اتاق ۳: سه مقبره ی نامشخص، ایتی و نفرو (Tomb of the Unknown, Iti & Neferu)
اتاق ۴: پادشاهی میانه (Middle Kingdom)
اتاق ۵: پادشاهی میانه و جدید (Middle Kingdom, New Kingdom)
طبقه ۳
این طبقه که توی نقشه نیست، حالت موقت داره و ممکنه بعضی وقت ها هم بسته باشه. ولی از شانس ما باز بود. این بخش حالت گالری عکس و فیلم و مجسمه سازی بود. یجورایی برداشت آزاد از مصر.
طبقه ۱
این طبقه جزو یکی از زیباترین طبقه ها بود که بیشتر از مقبره ها و سنگ ها پر شده بود و خیلی به چیزهایی که در مورد مصر میبینیم شبیه هست. مربوط به روستای Deir el-Medina که حتی در مورد نمادهای عبادت هم در اون پیدا شده و در اتاق ۸ هم پر بود از تابوت ها که توی بعضی ها حتی مومیامی هم وجود داشت.
یکی از قسمت های خیلی خوب، اتاق ۱۱ بود که در مورد تمام خدایانی که در مصر وجود داشتن، توضیح داده بود ویژگیهای منحصر به فرد مجسمه های زیبا و خاص اون دوره که بسیار با مهارت و صیقلی ساخته میشدن. دستگاهی هم گوشه اتاق بود که بوی نعنای وحشی (Wild Mint) رو که در مومیایی کردن استفاده میشد رو پخش میکرد و میتونستی بو کنی.
اتاق ۶: روستای Deir el-Medina {عکس}
اتاق ۷: مقبره خا (Tomb of Kha)
اتاق ۸: گالری تابوت ها (Coffin Gallery)
اتاق ۹: منطقه مرمت شده (Restoration Area)
اتاق ۱۰: دره ملکه ها (Valley of the Queens)
اتاق ۱۱: دوره آخر (Late Period)
اتاق ۱۲: دوره Ptolemaic
اتاق ۱۳: Roman and Late Antique period
طبقه ۰
حسن ختام موزه، این طبقه ی “گالری پادشاه ها” هست که فوق العاده عالیه. کل فضا تاریک و با دیواره های شیشه ای پوشیده شده و پر از مجسمه هست. ساختار اتاق ۱۵ مثل فضای داخل مقبره هست که ساختار داخلی رو نشون میده.
اتاقهای ۱۴a/b: گالری پادشاه ها {عکس اتاق ۱۴a} {عکس اتاق ۱۴b}
اتاق ۱۵: مقبره السیا (Temple of Ellesiya/Nubian Room)
انتها و فروشگاه
همونطوری که از اول گفتم، مسیر گردش در موزه طوری هست که از طبقه ۱- شروع شه و دوباره از همونجایی که بلیط رو خریده بودیم، خارج شدیم. وقتی میخواستیم بلیط رو بخریم متوجه فروشگاه شده بودم اما فکر نمیکردم که در انتهای گردش، وارد همون فروشگاه میشیم و کلی چیز میزهای خوشگل و جالب که همشون هم تم مصر داره، از کتاب تا پیکسل و دفترچه و پازل و … پیدا شه. آدم دلش میخواد از همشون یکی بخره :))
تجربه خیلی خاصی بود از اینکه از نزدیک با این چیزها برخورد داشته باشم. هر شی ای که اونجا بود، سرگذشتی داشته و در زمان خودش دست انسانهایی بوده درست مثل خود ما و وقتی میبنی که در اون زمان، با چه مهارتی ساخته شدن، حیرت میکنی. از اینکه چقدر انسان های پیچیده و پیشرفته ای بودن و چه تاریخچه غنی ای دارن که فهمیدن و درک هر بخشش، ارزشمنده.
و بیشتر
+ اگر میخوای بیشتر بدونی، میتونی از سایت موزه Museo Egizio استفاده کنی که ویدئوهای جالبی هم داره و خصوصا گوگل که پره از عکسهای داخل موزه.
+ جستجو در کلکسیون اشیای موزه
+ اگر که باز هم خیلی بیشتر بخوای بدونی، کافیه اسم اتاقی رو که میخوای کپی کنی و توی گوگل سرچ کنی.
Il tuo biglietto
sostiene il passato,
il presente e il futoro
del Museo EgizioGrazie / Thank you
#museumsupporterYour ticket supports
the past, the present
and the future of
Museo Egizio