راهنمای پیدا کردن دانشگاه و رشته در خارج از ایران
این پست، یک بخش از مجموعه ی راهنمای صفر-تا-صد مهاجرت تحصیلی به ایتالیا هست. وقتی که همه مطالب کامل شدن، در یک پست کامل و به ترتیب، همه این مجموعه قابل دسترس خواهد بود.
در این پست قصد دارم تا اولین مرحله از مهاجرت تحصیلی رو توضیح بدم که میتونه سرنوشت سازترین بخش هم باشه که نتیجه ش کاملا به تحقیق و صبر و انتخاب شما بستگی داره. سعی کردم تا همه نکاتی که خودم رعایت کردم و از بقیه دوستان هم شنیدم و خوندم، در اینجا جمع کنم تا راحت تر و سریع تر به انتخاب درست برسی.
اول راه همیشه فکر میکنیم که وقت و آپشن زیادی داریم و این خوبه، ولی بیشتر اذیت کننده ست. مثلا نمیدونی کدوم کشور، کدوم دانشگاه و کدوم رشته. فرض میکنم که حداقل رشته ت رو مطمین هستی و روی کشور و دانشگاه شک داری. ولی بازهم بین این همه کشور و دانشگاه خوب کدوم یکی رو انتخاب کنی که بعد از چند سال، نگی حیف…
پس چندتا شرط رو در نظر داشته باشین:
۱٫ بچه های سال قبل رشته ت، چجوری رفتن؟
۲٫ مراحلش به چه صورتی بوده و چقدر زمان گذاشتن؟
۳٫ اینقدر زمان داری که بتونی اپلای کنی و به سفارت برسی؟ (حداقل ۶ ماه)
۴٫ هزینه های تحصیل و زندگی چقدر میشه؟ آیا بورس یا راهی برای گرفتن حمایت مالی (از دانشگاه یا کشور) وجود داره؟
۵٫ مدارکی رو که باید برای اپلای و بعد برای سفارت داشته باشی، آماده کردی؟ نیازه که مدارکی ارسال کنی؟
۶٫ کشوری که میخوای بری، نیاز به یادگیری زبان داره؟
۷٫ آیا مدرک دانشگاه رو وزارت علوم ایران تایید و قبول میکنه؟
و بازهم سوالاتی که میشه پرسید. البته، اصلا قصد ندارم بگم خودم موقع اپلای جواب همه این سوالات رو میدونستم، اما در حد کم که حداقل بتونم خودم رو متقاعد کنم و استارتش رو بزنم، اطلاعات داشتم و در طول مسیر هم جواب ها رو کامل کردم.
و اما از کجا شروع کنی؟
قانون کلی: در ابتدای کار، اصلا خودت رو محدود به یه انتخاب نکن (مگر اینکه ۱۰۰۰% = هزار درصد) از دانشگاه و پذیرشت مطمین باشی که بازهم میتونه ریسکی باشه. پس تا میتونی کشورهای مختلف، دانشگاه های مختلف و حتی رشته های یکم دورتر از چیزی که مد نظرت هست رو در نظر داشته باش و یک ماه رو حسابی تحقیق کن.
این تحقیقات باعث میشه خیلی از مشکلات برای حل بشه و سوالاتت رو در طول تحقیق پیدا کنی و در نهایت، با داشتن انتخاب های مختلف، بهترین ها رو انتخاب کنی.
۱٫ انتخاب کشور
به نظرم قبل از اینکه رشته ت رو انتخاب کنی، باید کشورهایی رو که “نمیتونی” اپلای کنی رو از لیستت حذف کنی. مثلا، سال ۹۴ (که هنوز سفارت آلمان اینقدر شلوغ نشده بود)، آلمان رو جزو یکی از گزینه هام انتخاب کرده بودم و حتی یه سری از مدارک رو به زبان انگلیسی ترجمه کرده بودم، اما وسطای مسیر متوجه شدم که موانعی که سفارت و سختی گرفتن پذیرش از دانشگاه هاش داره، ریسک خیلی بالایی داره و تصمیم گرفتم تمام تمرکزم روی ایتالیا بذارم.
۲٫ انتخاب رشته
ترجیحا رشته ای که مرتبط با رشته تحصیلی قبلیت باشه، چون زمانی که مدارک و نمراتت رو بررسی میکنن، مهم ترین چیز درسهای اصلی رشته و نمره هایی هست که گرفتی و خیلی وقت ها دانشجوها، در زمان تحصیل کارهای مرتبط با رشته شون میکنن که تحت عنوان رزومه برای دانشگاه ارسال میکنن که خیلی موثر هست. پس شباهت رشته مقطع قبلی با مقطعی که میخوای اپلای کنی، هرچقدر بیشتر باشه، شانس بیشتری هم خواهی داشت.
موضوعی مهمی که در انتخاب رشته باید در نظر داشته باشی، سیلابس درسی ای هست که قراره توی اون دانشگاه ارایه بشه و بخونی، نه عنوان رشته. دیدم بچه هایی که گول عنوان رشته رو خوردن و بخاطر درسهایی که توی دانشگاه ارایه شده و هیچ پیش زمینه نداشتن، نتونستن نمره های خوب بگیرن و قبول بشن.
سیلابس ارایه شده رو حتی میتونی به عنوان معیاری برای به روز بودن رشته و دانشگاهت هم در نظر بگیری.
۳٫ انتخاب دانشگاه
حالا که میدونی کدوم کشور و کدوم رشته رو میخوای بخونی، میتونی در مورد دانشگاه های اون کشور تحقیق کنی و بهترین ها رو لیست کنی. دقت کن که خوب بودن دانشگاه، معیارهای متفاوتی داره و به نظرم یکی از مهم ترین فاکتورهایی که کمتر توی رنکینگ ها نوشته میشه، مکان و شهری هست که اون دانشگاه قرار داره که در طولانی مدت خیلی خودش رو نشون. مثل تفاوت شهر تورین و میلان که مثل تفاوت شهر رشت یا تهران میمونه.
یکی از مهم ترین چیزهایی که باید در مورد دانشگاه دقت کنی اینه که اون دانشگاه در رشته ای که میخوای بخونی، چه رتبه ای داره. نمیخوام بگم که دلیل محکمی برای تصمیم گیریه، ولی میتونه دید خوبی بهت بده که دانشگاهت تو رشته ت تو چه سطحیه و درس خوندن تو اون دانشگاه، چقدر میتونه برای آینده ت و یا ادامه تحصیلت موثر باشه.
چندتا منبع برای جستجو وجود داره که هرکدوم یه بخشی از تحقیقت رو کامل میکنه.
۱٫ بر اساس مقعطی که نیاز داری، یکی از لینک های پایین رو انتخاب کن. این سایت، مرجع خیلی کاملی از همه دانشگاه ها و رشته ها رو داره، که میتونی حسابی تحقیقت رو کامل کنی.
۲٫ سایت ایرانی Apply Abroad هم یکی از کامل ترین فروم هاست که بچه ها هر سال، مطالبشون رو با هم به اشتراک میذارن و یکی از بهترین منابع برای گرفتن همه جور اطلاعات در مورد سه موردی هست که گفتم.
۳٫ رنکینگ دانشگاه ها و رشته ها
https://www.topuniversities.com/university-rankings